Skip to the main content

Korfbal: de ideale schoolsport

Korfbal Scholen Schoolkorfbal

Een goede manier om kinderen kennis te laten maken met korfbal, is het aanbieden van korfbal op school. Hiermee kun je als vereniging kinderen in jouw omgeving laten ervaren hoe leuk korfbal is. Enthousiastelingen kunnen na deze activiteiten meetrainen bij jouw vereniging en misschien zelfs wel lid worden.

Korfbal is de ideale schoolsport, omdat het voor iedereen toegankelijk is en jongens en meisjes samen spelen. Het is intensief, er zijn veel balcontacten en er wordt veel geschoten en gescoord. Dit zorgt voor een hoge succesbeleving.

Samenwerking

Om als vereniging korfbal succesvol aan te bieden op scholen, is het belangrijk om tot goede samenwerkingen te komen. “Zoek iemand die makkelijk contact heeft met scholen in de buurt, de ingang is ontzettend belangrijk. Een goed contact maakt het voor scholen laagdrempeliger”, aldus Tjistke Frank-Bleijenberg van korfbalvereniging Nova. De Bilthovense vereniging organiseerde begin dit seizoen een Giga Kangoeroedag voor ruim negenhonderd kinderen.

Vormen

Op welke manieren kun je als vereniging korfbal op school aanbieden?

Kangoeroelessen en Giga Kangoeroedag
Kinderen van drie tot en met zes jaar kun je met een goede aanpak al op jonge leeftijd aan je vereniging binden. Bied kleuters kangoeroelessen aan op scholen of organiseer een Giga Kangoeroedag, zoals Nova deed. Deze sport- en speldag voor kleuters organiseren verenigingen vaak tijdens de Koningsspelen. Hoe je een Giga Kangoeroedag kunt organiseren lees je binnenkort. Bij de Kangoeroe Klup gebruik je bewegingsvormen met een knipoog naar het korfbal.

Schoolkorfbaltoernooi
Kinderen van groep drie, vier en vijf maak je enthousiast door dynamische oefeningen waarbij ze succesbeleving ervaren. Met korfballessen op scholen kun je toewerken naar een eindevenement, zoals bijvoorbeeld een schoolkorfbaltoernooi. Hulpmiddelen om schoolkorfbal op te zetten vind je op school-korfbal.nl.

Vrienden- en vriendinnentraining
Een vrienden- en vriendinnentraining is een goed vervolg op een Giga Kangoeroedag of schoolkorfbaltoernooi. Hoewel je deze ook zonder groot evenement kunt aanbieden om leden te werven. Hierbij vraag je jouw jeugdleden om vrienden mee te nemen naar de training. De kracht van deze methode is de persoonlijke benadering. Ook hiervoor zijn verschillende hulpmiddelen zoals een handleiding, ansichtkaart en waardebon.

Back to school
Bij het project ‘Back to school’ gaan junioren en jonge seniorenspelers terug naar hun basisschool. De oud-leerlingen hebben vaak een makkelijke ingang op de school en kunnen leuke korfballessen geven op die scholen. Hoe je dit kunt aanpakken lees je in het stappenplan.

Wie geeft de korfballessen op scholen?

Je kunt los korfballessen op scholen geven of hiermee toewerken naar een evenement, zoals het schoolkorfbaltoernooi. Een gymdocent, combinatiefunctionaris vanuit de gemeente of KNKV-partner zoals Korfbalkids of Korfbalstars kan de korfballessen geven. Maar het makkelijkste is om hier je eigen trainers voor in te zetten, bijvoorbeeld via de ‘back to school’ methode.

Waardevol

Er zijn dus vele mogelijkheden voor het aanbieden van korfbal op school. Het KNKV helpt je daar graag bij en heeft daarvoor zoals genoemd verschillende hulpmiddelen beschikbaar. Heb je nog vragen, neem dan contact op met de korfbaladviseur van jouw cluster.

Gerelateerde artikelen

Toolkit schoolkorfbal, een mooi hulpmiddel
Schoolkorfbal Verenigingen
Toolkit schoolkorfbal, een mooi hulpmiddel

Beginnen met schoolkorfbal? Gebruik de toolkit!

Lees meer
Korfbal op School: de Kangoeroe Klup
Best practice Kangoeroe Klup Schoolkorfbal
Korfbal op School: de Kangoeroe Klup

Je kunt korfbal op school al inzetten voor de jongste groepen. Enthousiastelingen van drie tot en met zes jaar die door willen stromen naar een vereniging, kunnen aansluiten bij de Kangoeroe Klup.

Lees meer
Hulp bij schoolkorfballessen
Schoolkorfbal Verenigingen
Hulp bij schoolkorfballessen

Geeft jouw vereniging korfballessen op scholen? Of zou je dat als vereniging graag willen, maar heb je geen trainers, (gym)docent of combinatiefunctionaris beschikbaar?

Lees meer

Topartikelen

Best practice Financiën Schoolkorfbal Verenigingen
Bij Groen Geel kan iedereen mee doen door Jeugdfonds Sport & Cultuur
Korfbal
Een spreekbeurt over korfbal!
Best practice Kangoeroe Klup
Binnen vier jaar van nul naar bijna veertig kangoeroes