Skip to the main content

Korfbal op school: vrienden- en vriendinnentraining

Korfbal Verenigingen

Wil je kinderen die je enthousiast hebt gemaakt voor korfbal -bijvoorbeeld met schoolkorfballessen- de stap naar jouw vereniging laten maken? Zorg dan voor een vervolg op de vereniging. Een leuke activiteit, een feest, een gratis strippenkaart voor proeftrainingen of organiseer een vrienden- en vriendinnentraining. De vrienden- en vriendinnentraining is ook succesvol als losse activiteit.

Bij een vrienden- en vriendinnentraining zet je je eigen leden in als ambassadeurs. Zij nodigen hun vrienden, vriendinnen, klasgenoten, buurjongens en -meisjes uit om mee te doen met hun training. “Persoonlijke benadering is de beste manier om mensen te inspireren, aan te sporen en enthousiast te maken”, aldus Job van Eunen van het KNKV. Een vrienden- en vriendinnentraining is een succesvol concept voor ledenwerving en kun je organiseren voor elke leeftijdscategorie.

Vrienden- en vriendinnenpakket

Natuurlijk is het leuk om je vrienden- en vriendinnen mee te laten trainen. Bij veel verenigingen wordt zo een open training al ingezet. Vanuit deze kennis en ervaringen heeft het KNKV de succesfactoren samengevoegd en daarmee een pakket samengesteld dat verenigingen en trainers, juist ook de jongere trainers, helpt om op een leuke en simpele manier nog meer kinderen enthousiast te maken voor korfbal en jouw vereniging. Je kunt het vrienden- en vriendinnenpakket -ter waarde van tien euro- gratis aanvragen bij het KNKV. Dit pakket bevat een handleiding, checklist en voorbeeldmateriaal. Ook bevat het pakket twintig uitnodigingen en twintig waardebonnen zolang de voorraad strekt.

Voorbereiding

Met een goede voorbereiding zet je de vrienden- en vriendinnentraining goed neer. Bepaal ruim van te voren de datum en de doelgroep en kijk welke vrijwilligers je nodig hebt. Denk daarbij ook aan een enthousiaste ouder die de ouders van de vrienden en vriendinnen kan opvangen en wat kan vertellen over de vereniging. De trainers kunnen de kinderen van hun team informeren en ze de uitnodigingen geven die zij uit kunnen delen. Je kunt de uitnodiging van het KNKV gebruiken of er zelf één maken.

De training

Geef de nieuwe kinderen en hun ouders een warm welkom. Zorg dat de kinderen weten waar ze naar toe moeten en bied ouders bijvoorbeeld een gratis koffie of thee aan. Als kinderen plezier en succes ervaren zullen ze sneller enthousiast zijn. Gebruik daarom tijdens de training veel ballen en korven en laat de training bestaan uit scoren, plezier en spelvormen. Sluit de training af met een praatje en geef de kinderen een waardebon mee waarmee ze bijvoorbeeld een maand gratis mogen meetrainen. Vergeet niet ook hierbij de ouders te betrekken. Je kunt de waardebon van het KNKV gebruiken of er zelf één maken.

Na de training

Na de vrienden- en vriendinnentraining kun je de ouders van de leden inzetten. Stimuleer ze ervoor te zorgen dat de vrienden van hun kinderen de volgende keren ook mee komen. Herinner ze eraan dat de vrienden een waardebon hebben meegekregen. Heeft de actie nieuwe leden opgeleverd? Deel je succes op social media, dat zorgt voor beleving binnen en buiten de vereniging.

Hier lees je meer over vrienden- en vriendinnentraining.
.

 

Gerelateerde artikelen

Goede aanpak voor korfbalclinics op scholen
Korfbal Scholen Schoolkorfbal
Goede aanpak voor korfbalclinics op scholen

Om schoolkorfbal een extra impuls te geven of om te komen tot vrijwilligers die korfbalclinics geven op scholen is ‘Back to School’ een goede aanpak.

Lees meer
Toolkit schoolkorfbal, een mooi hulpmiddel
Schoolkorfbal Verenigingen
Toolkit schoolkorfbal, een mooi hulpmiddel

Beginnen met schoolkorfbal? Gebruik de toolkit!

Lees meer
Korfbal: de ideale schoolsport
Korfbal Scholen Schoolkorfbal
Korfbal: de ideale schoolsport

Een goede manier om kinderen kennis te laten maken met korfbal, is het aanbieden van korfbal op school. Op welke manieren kun je als vereniging korfbal op school aanbieden?

Lees meer

Topartikelen

Best practice Financiën Schoolkorfbal Verenigingen
Bij Groen Geel kan iedereen mee doen door Jeugdfonds Sport & Cultuur
Korfbal
Een spreekbeurt over korfbal!
Best practice Kangoeroe Klup
Binnen vier jaar van nul naar bijna veertig kangoeroes