Skip to the main content

Korfbal op School: het schoolkorfbaltoernooi

Schoolkorfbal Verenigingen

Vorige week las je hoe je korfbal op school in kunt zetten voor de jongste groepen en hoe je kinderen van drie tot zes jaar aan je vereniging kunt binden. Ook de iets oudere kinderen uit de groepen drie, vier en vijf kun je enthousiasmeren voor korfbal. Dit kun je doen met lessen op school en een schoolkorfbaltoernooi. In dit artikel nemen we je mee in de weg hier naartoe.

Leon Simons, projectleider schoolkorfbal, geeft als tip: “Als je een schoolkorfbaltoernooi organiseert is niet alleen het toernooi belangrijk, maar ook het hele traject er omheen. De succesfactor van schoolkorfbal is alles goed doen in élke fase. Zo is de kwaliteit van de korfballessen in aanloop naar het toernooi belangrijk, maar ook achteraf is het belangrijk om te weten wat je gaat doen. Wat als je twintig nieuwe leden krijgt? Wat ga je met die leden doen? Hoe zorg je dat ze zich thuis voelen?”

Starten met een plan

Een goed begin is het halve werk en dat geldt ook voor het starten met schoolkorfbal. Als je van te voren goed nadenkt over het doel en de randvoorwaarden is de kans van slagen groot. De ervaring leert dat het belangrijk is te werken met een projectgroep met voldoende personen, zodat je taken en verantwoordelijkheden kunt verdelen.

Naast het samenstellen van een projectgroep is het belangrijk dat je weet wat je wilt bereiken. Daarom is het goed de doelstellingen, randvoorwaarden en activiteiten vast te stellen in een plan van aanpak. Vanuit dit plan kun je aan de slag met een draaiboek. Dit gaat over de praktische uitvoering van het plan. Je vult hierop alle activiteiten in die gedaan moeten worden met daarachter wie ervoor verantwoordelijk is en wat de planning is.

Uitvoeren

Staat de aanpak en zijn de acties vastgesteld? Dan volgt de uitvoering. Maak het scholen daarbij zo makkelijk mogelijk en maak zowel de leerkrachten als de leerlingen enthousiast. Het contact met de scholen is daarin belangrijk. Persoonlijk contact werkt vaak het beste. Denk daarom na over de ingangen die je mogelijk al hebt via leden of ouders, ga langs bij de scholen, maak concrete afspraken en kom deze na.

Om kinderen te enthousiasmeren voor korfbal kun je promotiemateriaal achter laten op de scholen. Lever een tekst aan die de school op hun website kan zetten of stimuleer een korfballer uit de klas om een spreekbeurt over korfbal te houden. Wil je kinderen laten ervaren hoe leuk korfbal is? Geef dan korfballessen op scholen. Dat kan tijdens de gymlessen, maar ook tijdens de pauzes of na schooltijd. De leskaarten kunnen hierbij helpen. Vaak organiseren verenigingen aansluitend een schoolkorfbaltoernooi.

Vervolg

Hoe zorg je er voor dat na al je inzet met schoolkorfbal de kinderen die enthousiast zijn de overstap maken naar de vereniging? Na een fantastisch schoolkorfbaltoernooi als hoogtepunt moet je weten wat je met de enthousiastelingen gaat doen. Stel bijvoorbeeld een informatiepakket samen of organiseer een kennismakingsactie zoals drie keer gratis meetrainen. Voor een structurele aanpak is het goed om de scholen steeds betrokken te houden. Geef ze na afloop een terugkoppeling, evalueer samen het traject en maak afspraken voor volgend jaar.

Hulpmiddelen

In de toolkit schoolkorfbal vind je uitgebreide informatie over de verschillende fasen in het traject. Per fase vind je uitleg, tips en hulpmiddelen die jouw vereniging kunnen helpen, zoals een handleiding en format voor het schrijven van een plan van aanpak, een voorbeeld van een draaiboek, voorbeeldmail voor contact met scholen, voorbeeldtekst voor op de website van scholen, lesgeef-tips, tips voor een succesvol schoolkorfbaltoernooi, een schoolkorfbaldiploma en een voorbeeldevaluatie. Ook kun je bij het KNKV een goodiebag, workshop, scholing schoolkorfbaltrainer en korfballessen door KNKV-partners aanvragen.

Heb je een vraag? Neem dan contact op met Leon Simons, projectleider schoolkorfbal, via leon.simons@knkv.nl.

Gerelateerde artikelen

Toolkit schoolkorfbal, een mooi hulpmiddel
Schoolkorfbal Verenigingen
Toolkit schoolkorfbal, een mooi hulpmiddel
Beginnen met schoolkorfbal? Gebruik de toolkit!
Lees meer
Korfbal op School: de Kangoeroe Klup
Best practice Kangoeroe Klup Schoolkorfbal
Korfbal op School: de Kangoeroe Klup
Je kunt korfbal op school al inzetten voor de jongste groepen. Enthousiastelingen van drie tot en met zes jaar die door willen stromen naar een vereniging, kunnen aansluiten bij de Kangoeroe Klup.
Lees meer
Korfbal: de ideale schoolsport
Korfbal Scholen Schoolkorfbal
Korfbal: de ideale schoolsport
Een goede manier om kinderen kennis te laten maken met korfbal, is het aanbieden van korfbal op school. Op welke manieren kun je als vereniging korfbal op school aanbieden?
Lees meer

Topartikelen

Best practice Financiën Schoolkorfbal Verenigingen
Bij Groen Geel kan iedereen mee doen door Jeugdfonds Sport & Cultuur
Korfbal
Een spreekbeurt over korfbal!
Best practice Kangoeroe Klup
Binnen vier jaar van nul naar bijna veertig kangoeroes