Skip to the main content

Korfbal op School: de Kangoeroe Klup

Best practice Kangoeroe Klup Schoolkorfbal

Korfbal op School een mooie manier om kinderen kennis te laten maken met korfbal. Je kunt dit al inzetten voor de jongste groepen. Enthousiastelingen van drie tot en met zes jaar die door willen stromen naar een vereniging, kunnen aansluiten bij de Kangoeroe Klup.

De Kangoeroe Klup is een sport- en spelaanbod voor de jongste kinderen met een knipoog naar korfbal. Tijdens de kangoeroetraining hebben kinderen plezier en maken ze kennis met de sport. Door kinderen op jonge leeftijd aan je vereniging binden, vorm je een brede basis voor de F-jeugd.

Starten met de Kangoeroe Klup
Om verenigingen te helpen bij het opstarten van de Kangoeroe Klup is een draaiboek beschikbaar. Hierin vind je onder andere een checklist met wat je moet regelen als je wilt starten en veertien tips voor een succesvolle start. Trainers zijn belangrijk voor het spelplezier van de jonge kinderen en daarmee voor ledenwinst en -behoud. Zorg daarom voor goed opgeleide trainers.

Clinic ‘ff bewegen’
Werken met kangoeroes vergt kennis en inlevingsvermogen. Het is voor kangoeroetrainers waardevol om een clinic te volgen waarin ze leren om op verantwoorde wijze de juiste oefenstof aan te bieden op een speelse wijze. Een vereniging kan een clinic aanvragen bij het KNKV via het aanvraagformulier. Een clinic duurt twee avonden en kost 325 euro, ongeacht de afstand en het aantal deelnemers (maximaal twaalf). Je kunt hierin samenwerking zoeken met korfbalverenigingen in de buurt om gezamenlijk de clinic te volgen en de kosten te delen.

Bij deze clinic zit een oefenmap met oefenstof. Als je geen behoefte hebt aan een clinic maar wel aan inspiratie voor het invullen van de kangoeroetrainingen, kun je gebruik maken van deze spellenmap.

Promoten Kangoeroe Klup
Heeft jouw vereniging al een Kangoeroe Klup, is de Kangoeroe Klup opgezet en zijn de trainers opgeleid? Dan is het tijd om de Kangoeroe Klup te promoten. Dit kan bijvoorbeeld door clinics te geven aan de kleuters op de basisschool. Huur bijvoorbeeld een kangoeroepak voor twintig euro bij het KNKV en geef de clinics in een kangoeroepak. Deel hierna kleurplaten of flyers van jouw vereniging uit.

Ook kun je tijdens de Koningsspelen of op een ander moment een Giga Kangoeroedag organiseren, waarbij alle kleuters op jouw korfbalveld de hele dag komen sporten en spelen. Korfbalvereniging Nova had tijdens de derde Giga Kangoeroedag ruim negenhonderd kinderen op het veld staan en heeft bijna veertig nieuwe kangoeroeleden door het organiseren van drie Giga Kangoeroedagen. Hoe Nova dit voor elkaar kreeg, lees je hier.

Kangoeroe Klup-kist
Korfbalvereniging Luctor had een mooi plan om de Kangoeroe Klup op de scholen te promoten en kreeg hiervoor geld vanuit het KNKV-Innovatiefonds. Luctor stelde een kist samen waar tien spellen in zitten die gericht zijn op korfbalvaardigheden. Leraren kunnen de spellen in het speellokaal neerzetten en spelen tijdens de reguliere gymles. In de kist zit ook een handleiding voor de leraar, een brief voor de ouders, kleurplaten, puzzels en promotiemateriaal. Een school kan de kist een jaar lang gratis gebruiken en de kist blijft eigendom van de korfbalvereniging. De school geeft één keer per jaar een flyer mee aan de ouders.

Lees hier meer over de Kangoeroe Klup of download hier de hulpmiddelen. Heb je een vraag? Neem dan contact op met Leon Simons, projectleider schoolkorfbal, via leon.simons@knkv.nl.

Gerelateerde artikelen

Roda ziet Kangoeroe Klup groeien
Kangoeroe Klup
Roda ziet Kangoeroe Klup groeien
De Kangoeroe Klup van Roda is de laatste jaren flink gegroeid. Door de trainingen naar de gymzaal van een school te verplaatsen, verwelkomde de vereniging in één klap achttien nieuwe kangoeroes.
Lees meer
Korfbal: de ideale schoolsport
Korfbal Scholen Schoolkorfbal
Korfbal: de ideale schoolsport
Een goede manier om kinderen kennis te laten maken met korfbal, is het aanbieden van korfbal op school. Op welke manieren kun je als vereniging korfbal op school aanbieden?
Lees meer
Toolkit schoolkorfbal, een mooi hulpmiddel
Schoolkorfbal Verenigingen
Toolkit schoolkorfbal, een mooi hulpmiddel
Beginnen met schoolkorfbal? Gebruik de toolkit!
Lees meer

Topartikelen

Best practice Financiën Schoolkorfbal Verenigingen
Bij Groen Geel kan iedereen mee doen door Jeugdfonds Sport & Cultuur
Korfbal
Een spreekbeurt over korfbal!
Best practice Kangoeroe Klup
Binnen vier jaar van nul naar bijna veertig kangoeroes