Skip to the main content

Over korfbal

Korfbal

Korfbal is een van oorsprong Nederlandse balsport, in 1902 bedacht door de Nederlandse onderwijzer Nico Broekhuysen voor de leerlingen van zijn klas.

Een team bestaat uit acht spelers: vier vrouwen en vier mannen en elk team heeft een korf die op een hoogte van 3,5 meter is opgehangen aan een paal. Bij de jongere jeugd gelden aangepaste hoogtes van de korf en wordt vier tegen vier gespeeld. Bij iedere leeftijd geldt: een speler die in balbezit is, mag niet lopen met de bal. Als hij/zij de bal heeft afgespeeld, zal de speler dus direct weer in actie komen om zich vrij te lopen en aanspeelbaar te zijn. Het team dat de meeste doelpunten maakt – door de bal van bovenaf door de korf van de tegenpartij te gooien – wint. Alleen door snel en slim samen te spelen kom je bij de korf van je tegenstander en juist dat maakt korfbal dynamisch, beweeglijk en explosief! Daarnaast speel je korfbal in de zaal als ook op het veld. Meer weten over korfbal? Op de site van het korfbalverbond vind je meer informatie over de verschillende korfbalvormen.

Meest bekeken artikelen

Kangoeroe Klup
Kangoeroe Klup
Kangoeroe Klup
De Kangoeroe Klup is een bewegingsvorm met een knipoog naar het korfbal die je vereniging kan aanbieden aan kinderen in de leeftijd van 3 tot en met 6 jaar.
Lees meer
Toolkit schoolkorfbal (verenigingen)
Schoolkorfbal
Toolkit schoolkorfbal (verenigingen)
Hier vind je hulpmiddelen om in eenvoudige stappen schoolkorfbalactiviteiten op te zetten en een goede samenwerking met het onderwijs op te bouwen. Ook voor ervaren verenigingen die nieuwe ideeën willen opdoen.
Lees meer
Starten met schoolkorfbal scholen
Scholen Schoolkorfbal
Starten met schoolkorfbal scholen
Voor BSO’s, onderwijs- of gemeentelijke instellingen die meer willen weten over schoolkorfbal of starten met kennismakingslessen. Ook voor voortgezet en speciaal onderwijs.
Lees meer

Populaire downloads

Toolkit schoolkorfbal
Download
Lespakket schoolkorfbal
Download
1. Draaiboek starten met de Kangoeroe Klup
Download
Spellenmap Kangoeroe Klup
Download